Draagkracht versus pamperen

25/10/2022

Een brief van de belastingdienst… die laten we maar dicht, te veel tekst en de inhoud is al helemaal niet te begrijpen. En eigenlijk zijn mijn financiën één grote puinhoop. Mijn baas vindt dat ik mijn werk in het magazijn niet goed doe, ik werk te traag en maak tijdens het orderpicken veelvuldig fouten. En na een lange dag ook nog het huishouden regelen, koken, het huis een beetje fatsoenlijk opruimen. En dan moeten allerlei mensen uit mijn omgeving ook nog van alles van mij...HELP! Een maatschappij en omgeving die veel verlangt van mensen. Laat staan voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). LVB is vaak aan de buitenkant niet zichtbaar. Hierdoor zijn de eisen die de omgeving stelt op het gebied van werk, wonen, huishouden, zelfzorg vaak te hoog.  

Overvraging ligt op de loer, wat leidt tot het gevoel van falen, spanning en uiteindelijk psychische problematiek. Niet alleen voor de maatschappij is dit een valkuil maar ook in teams in de Verstandelijke Gehandicaptenzorg (VGZ), waar ik als casemanager langskom, is overvraging van de cliënten regelmatig aan de orde. Cliënten zijn verbaal sterk en het lijkt in eerste instantie heel wat. Maar ondertussen missen structuur en richting en verzuipt de cliënt in de waan van de dag. Met als gevolg probleemgedrag en een team wat met haar handen in het haar zit.

De andere kant van het verhaal is ondervraging van cliënten.  Je hebt dan over hospitalisatie: wanneer door langdurige opname in een instelling de bewoners apathisch en passief worden. Een bord na de avondmaaltijd naar de keuken is al te veel gevraagd, want ja, daar wordt jij als begeleider toch voor betaald? Te weinig uitdaging en te veel afgestemd op de beperking wat de groei van de client alleen maar belemmert. Per individu blijft het keer op keer afstemmen wat iemand aankan: draagkracht versus pamperen!  

En wat betreft de kleine slokjes alcohol laten proeven aan kinderen, dit wordt afgeraden. Het verhoogt namelijk de kans dat ze als oudere puber vaker en meer alcohol drinken. Door deze proefslokjes leer je onbewust aan kinderen dat drinken oké is. Daarbij is het hoe later je start met drinken hoe meer de kans afneemt dat je op latere leeftijd problemen op alcohol ontwikkelt.


© Bureau Kick Off 2024
KvK 77451724
BTW NL003196146B12
Registerplein: 461037114

contact
Jurrien Booman
︎ 06 51796982
︎ info@bureaukickoff.nl
laatste
nieuws          

︎


ervaring                   

︎


contact           

︎


© Bureau Kick Off 2024 
KVK 77451724
BTW NL003196146B12


︎ 06 51 79 69 82
︎ info@bureaukickoff.nl