Koffie de GGZ

06/01/2024

Ineens stond ik mijn eigen koffiebestelling te maken in mijn favoriete koffietent. Nu hoor ik je denken: “Wat heeft dit nou weer te maken met de GGZ?” Meer dan je denkt.

De reden dat ik hier koffie sta te maken is omdat het personeel die dag ziek was en er sprake was van onderbezetting. Nu kan je in de kramp schieten en als ober gestrest door je zaak lopen. Maar hebben je klanten het dan fijn? Of…, je gaat anders naar de situatie kijken en je past bepaalde zaken aan zodat de situatie werkbaar wordt.

Laten we ons niet regelmatig in het werk als begeleider in de zorg beïnvloeden door de drukte op de afdeling door o.a. door onderbezetting? Of door ‘moeilijke’ cliënten waar we geen raad mee weten? Om de agressie van cliënten waar we tegenaan lopen niet te vergeten. Hoe stap jij dan drempel over van de locatie waar je werkzaam bent? Gestrest, gejaagd, gespannen? Wij als begeleider hebben een grotere invloed op onze cliënten dan we soms beseffen.

De kans is groot dat je als begeleider vanuit angst of frustratie reageert, waardoor je de verbinding met jezelf verliest en eigenlijk niet meer effectief begeleidt. Om te begrijpen en aan te voelen welke hulpvraag er schuilgaat achter het gedrag van de ander, is het essentieel om in contact te zijn met jezelf. Wanneer je in contact staat met je eigen gevoelens, grenzen en behoeften, ben je beter in staat om in verbinding te treden met de cliënt.

Wanneer je de vaardigheden bezit voor moeilijke situaties en dus boven de situatie kunt staan, zijn gevallen als onderbezetting of moeilijke en agressieve cliënten, geen stresstrigger meer.

Tijdens de training ‘anders kijken naar probleemgedrag’ geef ik tools voor dergelijke situaties. Welke onvervulde behoeften liggen hieraan ten grondslag? We gaan samen aan de slag met het onderzoeken van de oorzaken van probleemgedrag. De training wordt ondersteund door een trainingsacteur. Op een laagdrempelige manier worden er situaties uitgespeeld waarbij de deelnemers de theorie gelijk leren toe te passen in de praktijk. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met mij op.

Oja en het is helemaal niet erg om cliënten deelgenoot te maken van jouw taken en gedachten. Deel met de cliënt dat het druk is en dat je een wel een extra handje kan gebruiken. Iedereen, ook cliënten hebben de behoefte om van betekenis en nut te zijn. 

© Bureau Kick Off 2024
KvK 77451724
BTW NL003196146B12
Registerplein: 461037114

contact
Jurrien Booman
︎ 06 51796982
︎ info@bureaukickoff.nl
laatste
nieuws          

︎


ervaring                   

︎


contact           

︎


© Bureau Kick Off 2024 
KVK 77451724
BTW NL003196146B12


︎ 06 51 79 69 82
︎ info@bureaukickoff.nl